Antigone

Bewerking van de Griekse tragedie Antigone van Sophocles door Joost Vercaemst, in een regie van Eddy Verdonck met assistentie van Anne Verreyt en muziek van Rik Beirinckx. Antigone werd opgevoerd in het Jeugdheem Zonnedauw (Larum).

De rolverdeling

In de rollen: Sophie Mirgaux (Antigone), Ans Verlooy (Kreoon, oom van Antigone), Dorien Ackx (dame), Nathalie Brabants (dame), Nick Laenen (Teresias, raadsman van Kreoon), Clara Stijnen (dame), Tine Lenaerts (dame), Els Lenaerts (zuster van Antigone), Leen Leysen (Polyneikes, broer van Antigone), Marianne Brabants (Eteocles, broer van Antigone), Sarah Martens (Euridice, vrouw van Kreoon), An Jacobs (Haemoon, zoon van Kreoon), Tinne Jacobs (dame) en Anke Sterckx (butler).

Het resultaat

‘Met weer zeer eenvoudige, sobere middelen creëerde Eddy met zijn jonge ploeg een tijdloze sfeer met toch een antiek-Grieks tintje. De vlotheid waarmee de dialoog groeide naar kleine en grote hoogtepunten wees op intense repetities.’ (Alex Martens) ‘… een gezellig theatercafé waar tevens het podium stond. Het decor was sober maar daarom niet minder intrigerend. Witte zand op de vloer (een strand is het symbool voor het hiernamaals), kruiken op het podium, links een klein tafeltje met (echte?) kristallen glazen, rechts een stoel. Tiens, had men in 440 voor Christus al telefoon? En wat te denken van de rekenmachine? 

 

De voorstelling zou de interpretatie van Eddy Verdonck duidelijk maken … de butler rommelde het decor wat op en één voor één kwamen de personages op om hun kaars aan te steken. Prachtige symboliek trouwens! Jezelf in leven blazen door je eigen licht aan te steken. En dan je kruik met die kaars ergens in het zand (hiernamaals) wegzetten … een doordenker, zeker als later die kruik als urne wordt gebruikt!

 

… Telkens als later er eentje het leven verliest (gedood of door zelfmoord, het zijn er velen in het stuk) wordt die precieze kaars uitgeblazen…

 

Tijdens de voorstelling werd de zaal meermaals stil door zowel de inhoud als de manier waarop het gebracht werd. Ook het slot was heel sterk … afwezigen ongelijk … hoed af …’ (Griet Daems) ‘… Manne, echt waar, het was GEWELDIG!!!’ (Stijn Schauwers)

contact

’t Geels Volkstoneel

VZW Rauwelkoven 59 A

2440 Geel

[email protected]

 

onze nieuwsbrief

We verwerken uw gegevens conform het volgende privacy beleid.

© Alle rechten voorbehouden 't Geels Volkstoneel

Bedankt voor je interesse!

Je bent nog niet ingeschreven op onze nieuwsbrief. Indien je nog niet ingeschreven was op onze nieuwsbrief krijg je nog een mailtje waarin je dit moet bevestigen.