Studio

Omdat een aantal liefhebbers niet meer aan hun trekken kwamen in de eerste productie, werd onder leiding van Georges Nijst haast tegelijkertijd begonnen met de ‘Studio’. Nijst, toen nog een beginnend toneelschrijver met pseudoniem Anton Klee, was auteur van o.a. Nonnen van Navarone en Poppen. Hij zou later ook teksten en scenario’s leveren voor o.a. Thuis en de Kampioenen.

Jaar: 1981

Regisseur: Georges Nijst

Auteur: Anton Klee


Spelers:

studio

De beginnelingen konden zich in de studio o.a. bekwamen in taalvaardigheid, dictie en bewegingsleer. Dit resulteerde in een eenmalige voorstelling, op 9 mei 1981, in de parochiezaal van Sint-Dimpna van een allegaartje van diverse toneelgenres: De sollicitant, Veel heil en zegen, De overledene, Een avondje uit en Het experiment.

 

Traden aan: een piepjonge Lieve Kenis (later nog in verscheidene andere rollen), Christine Geldof, Bernadette Mariën, Carine Belmans, Marja Vandervloet, Hilde Belmans (later nog te kijk in verschillende rollen), Angèle Thijs, de Nederlandse Roos Van Gennip-Stolwijk, Jef Willems, Chris Matheve, Dries Gilles, Jozefien Bongaerts, Jo en Jef Kestens. Voor velen van hen werd het ook een eenmalig optreden.Het nieuwe seizoen (1981-1982) zou een van de meest turbulente uit de GVT-geschiedenis worden. Door te hoge en onuitvoerbare verwachtingen, verschil in visie en strategie en ‘persoonlijke verwikkelingen’ namen eerst Karel Verwimp en Raf Peeters, en na ‘de Paus’ ook Frans Ceusters, Georges Nijst en Bernadette Mariën ontslag. Het verdwijnen van de laatste drie betekende een serieuze artistieke aderlating voor de groep. Dit had tot gevolg dat enkele nieuwelingen hun intrede deden op bestuursniveau en voor de verdere uitbouw van de vereniging van groot belang zouden worden. De eerste lichting bestond uit Jef Zagers (vier regies), Firmin Van Hoof (vele rollen en twee regies) en Suzy Luyten (secretariaat). Later zouden Gaston Vanhoof (ontiegelijk vele rollen en jaaaaaarenlang voorzitter), Willy Wouters (techniek) en een flamboyante Roos Van Gennip-Stolwijk de groep komen ‘aandikken’. Wegens technische en zaalproblemen werd de eerste keuze voor het nieuwe seizoen Het dorp der mirakelen afgevoerd en vervangen door De dag dat de paus ontvoerd werd. Een gelukkige keuze, zo bleek later.

 

Het tweede stuk van het seizoen, Daar gaat de bruid, in een regie van Georges Nijst, werd wegens het ontslag van Nijst afgevoerd en vervangen door Gasten in eigen huis, met als gastregisseur Pol Van Hollebeke, leraar Nederlands aan het Handelsinstituut Sint-Aloysius en net als Gaston Vanhoof spelend lid van de ter ziele gegane toneelgroep Ossag.

 

Kort voor de eerste productie van het nieuwe seizoen organiseerde ’t GVT (op initiatief van Firmin Van Hoof) op 5 november 1981 nog een gastoptreden van o.a. Gaston Berghmans en Leo Martin met het stuk Boeing-Boeing in de stadsfeestzaal aan de Stationsstraat. Er kwam veel volk op af en het werd een financiële meevaller.

 

We vonden een thuis in de kelder van taverne de Campus (bij Vik en Jeannine) aan de Larumseweg. Hier zouden heel wat uren vergaderd, navergaderd, gewerkt, gerepeteerd, gegeten en gedronken worden.

contact

’t Geels Volkstoneel

VZW Rauwelkoven 59 A

2440 Geel

[email protected]

 

onze nieuwsbrief

We verwerken uw gegevens conform het volgende privacy beleid.

© Alle rechten voorbehouden 't Geels Volkstoneel

Bedankt voor je interesse!

Je bent nog niet ingeschreven op onze nieuwsbrief. Indien je nog niet ingeschreven was op onze nieuwsbrief krijg je nog een mailtje waarin je dit moet bevestigen.