Hannecken Lekkertant

Deze boertige klucht ‘eene aardige cluyt’, uit 1541 van Jan van den Berghe, lid van de rederijkerskamer ‘de Violieren’ van Antwerpen, werd in samenwerking met de Geelse cultuurdienst tweemal opgevoerd.

Jaar: 1993

Regisseur: Raf Meeuws

Auteur: Jan van den Berghe


Spelers:

An BelmanAn BelmansChris HendrickxGeorges VannutenKristin LeysenPeter MichielsenStijn Schauwers

tijdens ‘Sporenslag’ (de Guldensporenslagherdenking) op 11 juli 1993 in de openlucht bij de plechtige ingebruikneming van de heropgebouwde molen van ’t Veld (Elsum) aan de Worfthoeve van de familie Goossens in Ten Aart.

 

Tijdens de Eurohappening van 22 augustus 1993 op de Markt in Geel, samen met culturele verenigingen uit verschillende Europese steden.

 

Het ‘wagenspel’ vertelt een eenvoudig verhaal over het verwende, halfzachte jongetje Hanneken. Het is geschreven in een smeuïge, beeldrijke taal met een rake natuurlijke typering.

 

Onder de regie van Raf Meeuws brachten volgende GVT’ers de Breugheliaanse taferelen tot leven: Georges Vannuten (tevens coördinator), Peter Michielsen, Kristin Leysen, An Belmans, Stijn Schauwers en Chris Hendrickx.

 

Er verdwijnt een pak van ons materiaal uit het Stadsmagazijn (het vroegere Jamar) aan de Tessenderloseweg: een grote stapel paletten en een vrachtwagen tapis plein… Verscheept naar Roemenië, vrezen we. Die tapis plein was afkomstig uit het hospitaal van Neder-over-Heembeek, persoonlijk door Ludo Gebruers afgehaald en naar Geel gebracht.

 

In 1994 ‘erfden’ we al het materiaal van het ter ziele gegane Geels Kamertoneel dat in het Stadsmagazijn was opgeslagen. ‘Gerief’ dat niet langer bruikbaar werd geacht, werd afgevoerd. In het najaar van 1993 gaan we een weekendje stofarm ontstressen in de Ardennen. Georges Vannuten werkt een iets of wat volgbaar schema uit.

 

Uit het verslag van de bestuursvergadering van woensdag 8 september 1993:

 

‘Voor wie het nog niet mocht weten: we hebben een stuk grond gekocht, Rauwelkoven 59A.

 

Op dat stuk grond, in het bos, staat een huisje, en als je door het vensterraam kijkt, zie je dat er plaats is om er in de toekomst te repeteren. Wat we ook zullen doen.

 

We zoeken nog een geschikte naam.’ Het zou bij het huiske blijven…

 

Het huiske wordt een ontmoetingsplaats, een plaats voor vele repetities en wat feesten, een plaats waar nog meer plannen gesmeed zullen worden.

 

De financiële transactie met de eigenaars gebeurde bij notaris Verbist in de Kollegestraat. Wij werden er omschreven als ’t Geels KAMERtoneel (dat al einde jaren tachtig noodgedwongen zijn zaaltje op de Pas had moeten verlaten). GVT-getuigen: Lea Mertens, Jef Kestens, Gaston Vanhoof en Jef Maes. Later bleek ook Eddy De Saedeleir bemiddeld te hebben bij de transactie (?).

 

Ons materiaal in het Stadsmagazijn verhuizen we naar een nog grotere loods in de Langstraat. Tijdens onze Werftperiode raakt zelfs die stilaan vol met decorstukken en allerlei relicten. Na enkele jaren zullen we ook daar moeten vertrekken. We voeren veel aanhangwagens ‘rommel’ definitief af. Nog bruikbaar geacht gerief wordt naar een loods in Herentals gevoerd! Ook veel zaken uit het huiske zullen later verhuizen naar Herentals.

 

Het materiaal in de loods in Herentals wordt, na de bouw van de zaal in Rauwelkoven, nogmaals ‘getrieerd’ en de beste selectie wordt terug naar ‘huis’ gebracht. Geen idee wat er met de andere spullen gebeurd is.

contact

’t Geels Volkstoneel

VZW Rauwelkoven 59 A

2440 Geel

[email protected]

 

onze nieuwsbrief

We verwerken uw gegevens conform het volgende privacy beleid.

© Alle rechten voorbehouden 't Geels Volkstoneel

Bedankt voor je interesse!

Je bent nog niet ingeschreven op onze nieuwsbrief. Indien je nog niet ingeschreven was op onze nieuwsbrief krijg je nog een mailtje waarin je dit moet bevestigen.