't Geels Volkstoneel Logo

’t Geels Volkstoneel

Een vloog over het koekoeksnest

Tien jaar GVT. De nieuwe strategie kreeg in dit bekende werk van Ken Kesey zijn uitwerking: ook de toneelversie van Dale Wasserman zat vol diepgang en inhoud. Geel als barmhartige stede was bovendien een ideaal klankbord.

Bijzonder veel tijd werd besteed aan de repetities en de technische omkadering. De agoraruimte van het HIK kreeg een facelift van jewelste. Een groot aantal blauwe doeken van Woondecoratie Gebruers en spots werden met spanschroeven aan het plafond bevestigd. De vloer en de trappen werden belegd met massa’s vaalgrijs geverfde platen. Aan de fond verschenen een hoog traliewerk en schermen. Al deze materialen werden geassembleerd in het werkhuis van Frans Vanhoof. Er zouden nog veel decorstukken volgen.

 

Op de immense scène verschenen o.a. een poppenkast en een vrijheidsbeeld. De blauwe doeken werden later gebruikt voor het voordoek van de zaal in Rauwelkoven.

 

Met een goed gestoffeerde pers- en schoolbrochure werd de aandacht getrokken.

 

25 acteurs maakten er met een kinderkoor, live muziek (gespeeld en gecomponeeerd door Mon ’s Jegers) en de uitgelezen choreografie van Inge Sels een beklijvende gebeurtenis van.

 

De toeschouwers werden bij het betreden van de zaal meteen met de ‘zieken’ geconfronteerd.

 

Enkele scènes waren effenaf verbluffend: Cup final (gejakker van Eddy Verdonck – Jean Jacques Duval), kippenscène (gekakel van Alex Martens – Jan Opsomers), …

 

Traden slechts eenmaal op: André Gilis (één van het duo, van café Marand), Ferre Branckaerts (Maes) en Guy Mercier (Soike Verbist). Maakten hun debuut: Anja Vanlommel (Verbeeck) en Luc Deroy (dokter Mertens ) (beiden later bestuursleden en nog vele rollen), Ivo Verreyt (Martini), René Pelkmans (Lauwers), Cecile Verwimp (Mia) en Dominique ’s Jegers (Van de Ven, later nog in vele rollen).

 

Andere rollen: Viviane Van Dijck (zuster Balfoort), Frans Belmans (Mohammed Bromberg), Peter Michielsen (Bertje Bogaerts), Jef Schauwaers (Van de Voorde), George Vannuten (Charles van Dam – later bestuurslid), Gaston Vanhoof (één van het duo), Griet Mannaerts (Goossens), Chris Branckaerts (Rita Verhoeven), Inge Sels (animeermeisje), Mia Vaneynde (gids), passanten en bezoekers.

 

De basisontwerpen voor belichting en decor waren respectievelijk van Chris Eelen (ja, die van Reggae Geel) en Rita Geerts. Assistenten Vicky ’s Jegers en Carla Mannaerts hadden de handen vol met de grote bezetting.

 

We genoten van alle positieve reacties en de snelstromende Hoegaarden in de kantine.

 

We ontvingen 2350 toeschouwers. EEN TOPPER! Oh ja, de regie was van Raf Meeuws.

 

In september 1991 bedacht de Stad Geel ons met de cultuurprijs.

contact

’t Geels Volkstoneel

VZW Rauwelkoven 59 A

2440 Geel

[email protected]

 

onze nieuwsbrief

We verwerken uw gegevens conform het volgende privacy beleid.

© Alle rechten voorbehouden 't Geels Volkstoneel

Bedankt voor je interesse!

Je bent nog niet ingeschreven op onze nieuwsbrief. Indien je nog niet ingeschreven was op onze nieuwsbrief krijg je nog een mailtje waarin je dit moet bevestigen.