't Geels Volkstoneel Logo

’t Geels Volkstoneel

De ontvoering van een president van een limonadefabriek

Deze Italiaanse klucht van ene K.F. Franzius beleefde op zaterdag 21 maart 1981 haar première in de zaal van het Technisch Instituut Sin-Jozef. Een tweede voorstelling volgde op 28 maart.

Jaar: 1981

Regisseur: Frans Ceusters

Auteur: K.F. Franzius

Toneelstuk: Meer informatie


Spelers:

Angèle ThijsChris Van DijckChristine VangeelFirmin Van HoofFrans CeustersGaston HennenKarel VerwimpMyriam TaelsRaf PeetersVic WijnsWilly Wouters

Het stuk werd geregisseerd door Frans Ceusters. Frans stond later mee aan de wieg van De kotmadam en was de schrijver van o.a. Gusta.

Waar gaat het over

Italië anno 1981. Pasquale Malincuore (Firmin Van Hoof) heeft door hard werken een limonadefabriek kunnen opbouwen samen met zijn rechterhand, de verwijfde Vittorio Testacalva (Gaston Hennen). Hun succes heeft echter de nieuwsgierigheid gewekt van anderen die op een gemakkelijke manier geld willen verdienen, namelijk de niet al te snuggere familie Aquasanti met mama (Chris Van Dijck), papa (Vic Wijns) en hun twee zonen (Raf Peeters en Firmin Van Hoof in een dubbelrol). Ze broeden een plannetje uit om de directeur te ontvoeren.

 

Jammer genoeg lijkt een van de zonen (Firmin Van Hoof) als twee druppels water op het slachtoffer en bezwijkt de timide secretaresse Gina-Sophia Semplice (Myriam Taels) op slag voor diens jonge charmes. Wanneer er daarenboven nog twee dames van lichte zeden verschijnen, Maria-Stalina Sanguerosso en Flaviavina Prestaletto (Christine Vangeel en Rachel Van Sweevelt, haast zonder stem bij de tweede voorstelling), is het hek helemaal van de dam.

Een geslaagd stuk

Achter de schermen konden de spelers rekenen op assistentie van de voorzitster. Jef Zagers, die later nog verscheidene keren zou regisseren, was toneelmeester. Decorontwerper Jef Willems (Spermientje) maakte ook een fraaie affiche, de eerste van een lange rij die gedurende vele jaren het herkenningsteken en het uithangbord van ’t GVT zouden worden. Ook al aanwezig waren de technische knobbels Karel Verwimp en Willy Wouters.

 

Enkele memorabele voorvallen zorgden voor enige hilariteit. Tijdens een dansje, bijvoorbeeld, kwam een sandaal pardoes in het publiek terecht. De tapkraan van een ton limonade aan een decorwand begaf het tijdens een van de voorstellingen. Het gevolg was een onovertroffen wandfontein, die pas gestelpt werd toen een van de acteurs met de wijsvinger het lek dichtte. De souffleuse (Angèle Thijs), ingesloten door decorstukken, moest op een bepaald moment zo nodig… Een lege limonadefles bracht soelaas.

 

Al bij al waren deze eerste voorstellingen een geslaagd geheel en werd het een zeer leerrijke ervaring. Het programmablad vermeldt 53 ereleden, opgesplitst in enerzijds privé-personen en anderzijds handelaars en firma’s.

contact

’t Geels Volkstoneel

VZW Rauwelkoven 59 A

2440 Geel

[email protected]

 

onze nieuwsbrief

We verwerken uw gegevens conform het volgende privacy beleid.

© Alle rechten voorbehouden 't Geels Volkstoneel

Bedankt voor je interesse!

Je bent nog niet ingeschreven op onze nieuwsbrief. Indien je nog niet ingeschreven was op onze nieuwsbrief krijg je nog een mailtje waarin je dit moet bevestigen.