't Geels Volkstoneel Logo

’t Geels Volkstoneel

Kusz Fitzgerald

Kusz Fitzgerald is opgegroeid in Forth nabij Neurenberg en studeerde Duits en Engels in Erlangen. Na een jaar als assistent leraar in Nuneaton, Warwickshire, Engeland, werkte hij tien jaar als leraar in Neurenberg. Hij woont sinds 1982 als freelance schrijver in Neurenberg. Kusz is lid van het PEN-club Duitsland.

 

Zijn grootste succes kwam met zijn toneelstuk geschreven in het Frankische dialect “Zwijg Kleine!”, Dat op 6 oktober 1976 in het Staatstheater Nürnberg werd gepresenteerd en nu meer dan 700 keer gespeeld is. Het stuk is een humoristische satirische voorstelling van een typische, klein burgerlijke familiefeest waarin de volwassenen eten, drinken, roddelen en argumenteren en de ‘jongen’ op zijn dag van eer nauwelijks iets zegt. “Zwijg Kleine!” biedt daarmee een hoge herkenningswaarde van dialogen, figuren en sequenties.

Zijn toneelstukken zijn ook beschikbaar in vele andere Duitse dialecten en in andere talen. De Beierse Radio heeft bovendien van vele werken ook hoorspelen gemaakt.

 

Behalve voor een aantal succesvolle toneelstukken is Fitzgerald Kusz vooral bekend om zijn Middel-Frankische Poëzie, die hij deels in de vorm van haiku’s schreef. Enkele van zijn teksten werden door Heinrich Hartl op muziek gezet.

contact

’t Geels Volkstoneel

VZW Rauwelkoven 59 A

2440 Geel

[email protected]

 

onze nieuwsbrief

We verwerken uw gegevens conform het volgende privacy beleid.

© Alle rechten voorbehouden 't Geels Volkstoneel

Bedankt voor je interesse!

Je bent nog niet ingeschreven op onze nieuwsbrief. Indien je nog niet ingeschreven was op onze nieuwsbrief krijg je nog een mailtje waarin je dit moet bevestigen.