Apegapen

Het stuk Lucht (Gasping) van Ben Elton lag al een heel tijdje in onze selectiekast. Nu leek de tijd rijp om met de vlijmscherpe satire (op uitwassen van de moderne samenleving) uit te pakken.

Jaar: 2004

Regisseur: Raf Meeuws

Auteur: Ben Elton

Toneelstuk: Meer info


Spelers:

Alex MartensBert VangeelFrank GuldentopsIris Luchtenberg

Waar gaat het over

Regisseur Raf Meeuws zorgde voor een hoogst eigen vertaling van Gasping, hierdoor kreeg het stuk en de typische Engelse humor een zeer Vlaams, herkenbaar accent.
Er waren wel een tiental aparte scènes: De vliegtuig-, sauna-, telefoon- en ‘terminale’ scène gaan ons zeker nog lang bijblijven. De vele cynische of dubbele bodem grappen waarmee het stuk vol zat, werden -althans in de première- echter maar beperkt opgemerkt.

 

 

Setting: Een paar illustere geesten komen op het lumineuze idee om lucht te gaan verkopen, maar wat blijkt? Het lukt fenomenaal! Maar natuurlijk komen er kapers op de kust. En hierdoor vervalt men van de ene probleemsituatie in de andere.

 

De vertaling

De technische ploeg maakte o.a. een suck&blow-machine. Rob Lenaerts werkte o.a. een reeks projecties uit om het gegeven mee ‘in’ te pakken. Assistentie werd uitgevoerd door Anja Vanlommel, Anne en Sven Verreyt.

 

Nieuweling Bert Vangeel (Philippe, kaderlid, Antwerps accent) had een bijzonder veeleisende rol. Ook Frank Guldentops (Willy, assistent, Brussels accent) was nieuw bij ’t GVT maar had al wel enige podiumervaring. Verder in de rollen: Alex Martens (baas Arcenfer, Frans accent) en Iris Luchtenberg (Ellen, PR-madame, Hollands accent). Het werd niet de grote publiekstrekker maar wij vonden het echt goed gedaan en beleefden er veel plezier aan. En

inderdaad, sommige ‘grappen’ ontdekten we pas na een zoveelste bekijken/beluisteren van de santenkraam.

 

Op de eindeseizoensbarbecue in juli kwamen Ron Elly en band de zaak wat aanwakkeren. De band deed dat nog eens dik over in oktober (Ron 40 jaar op de planken!). We konden een uur voor de voorstelling een Sabamvertegenwoordiger te woord staan. De man bleek overtuigd.

contact

’t Geels Volkstoneel

VZW Rauwelkoven 59 A

2440 Geel

[email protected]

 

onze nieuwsbrief

We verwerken uw gegevens conform het volgende privacy beleid.

© Alle rechten voorbehouden 't Geels Volkstoneel

Bedankt voor je interesse!

Je bent nog niet ingeschreven op onze nieuwsbrief. Indien je nog niet ingeschreven was op onze nieuwsbrief krijg je nog een mailtje waarin je dit moet bevestigen.